Een Apple iMac met een macOS Mojave-bureaubladachtergrond.

Of uw Mac nu traag werkt of u gewoon wat extra prestaties uit uw systeem wilt halen, we hebben enkele snelle oplossingen. Het kopen van een glimmende nieuwe Mac of het upgraden van het RAM van je huidige Mac zijn niet de enige opties.

Sluit apps die u niet langer gebruikt

Als u op de rode 'X' in de hoek van een venster klikt, wordt een Mac-app niet altijd gesloten. In feite blijven de meeste Mac-apps op de achtergrond actief wanneer u hun vensters sluit. Mogelijk hebt u alleen het venster gesloten en is de app nog steeds geopend, wat wordt aangegeven door de aanwezigheid in uw dock.

Actieve apps verschijnen in het dock met kleine puntjes ernaast. U kunt met de rechtermuisknop, Command-klik of met twee vingers op een app-pictogram in het dock tikken en op Afsluiten klikken om het proces te beëindigen. Je kunt ook Bestand> Afsluiten gebruiken, of de Command + Q-sneltoets gebruiken terwijl de app gefocust is.

Maak er een gewoonte van om dorstige apps zoals Photoshop of Excel te sluiten wanneer u ze niet gebruikt. Apps zoals Steam worden vaak standaard op de achtergrond uitgevoerd, waardoor bronnen worden ondermijnd. Sluit ze totdat je ze nodig hebt. Als de app is gecrasht of niet meer reageert, klik dan met de rechtermuisknop op het pictogram en houd Option ingedrukt en klik vervolgens op Forceer stop.

GERELATEERD: Waarom blijven Mac-apps open als ik op de rode X-knop druk?

Identificeer en verwijder Resource Hogs met Activity Monitor

Gebruik Activity Monitor om Resource Hogs te identificeren

Als uw Mac plotseling niet meer reageert, vertraagt ​​of de fans draaien, wilt u misschien de aanstootgevende software vinden met Activity Monitor. U kunt deze tool starten via Spotlight (Command + spatiebalk en er vervolgens naar zoeken) of u kunt hem vinden in de map Toepassingen> Hulpprogramma's.

Om een ​​app te vinden die uw processor belast, klikt u op het tabblad CPU en rangschikt u vervolgens de kolom '% CPU' in aflopende volgorde. Hoe hoger de app in de lijst verschijnt, hoe meer CPU deze gebruikt. Selecteer een app en klik op de "X" in de linkerbovenhoek om het proces te stoppen. Houd er rekening mee dat veel van de items in deze lijst systeemprocessen zijn die u niet wilt stoppen.

U kunt hetzelfde doen op het tabblad Geheugen. Organiseer de kolom 'Geheugen' in aflopende volgorde om erachter te komen waar al uw beschikbare fysieke geheugen is verdwenen. Als u de betreffende app niet gebruikt of merkt dat een bepaalde webpagina uw geheugen in beslag neemt, beëindigt u het proces om bronnen vrij te maken.

Voorkom dat apps in de eerste plaats worden opgestart

Verwijder apps uit inlogitems op macOS

Het uitschakelen van opstart-apps is een eenvoudige oplossing voor een veel voorkomende klacht. Wanneer u zich aanmeldt, starten veel andere toepassingen tegelijkertijd. Deze toepassingen zijn meestal niet vereist. U kunt vaak beter wachten tot een moment waarop u deze applicaties nodig heeft om ze handmatig te starten.

Ga naar Systeemvoorkeuren> Gebruikers en groepen en klik op "Inlogitems" om een ​​lijst met applicaties te zien die starten wanneer je inlogt op je account. Markeer er een en klik op het minteken "-" om het te verwijderen. U kunt ook apps toevoegen door desgewenst op de plusknop "+" te klikken. Als u het vakje naast het item van de app aanvinkt, wordt het bij het opstarten verborgen.

Surf op internet met Safari

Surf op internet met een lichtgewicht browser zoals Safari

Uw browser-keuze kan een grote impact hebben op de prestaties van uw machine. Safari is een van de beste keuzes voor Mac-gebruikers, omdat het sterk is geoptimaliseerd voor Apple-hardware. Je krijgt een langere batterijduur op een MacBook en snellere prestaties op de meeste machines in vergelijking met Chrome of Firefox, die beide beruchte geheugenzwijnen zijn.

GERELATEERD: Mac-gebruikers moeten Google Chrome voor Safari verwijderen

Beperk browserextensies en tabbladen

Verwijder browser-extensies voor een snellere webervaring

Of u nu Safari, Chrome, Firefox of iets anders gebruikt, overweeg om niet-essentiële browserextensies te verwijderen om de zaken te versnellen. Extensies zorgen ervoor dat uw browser extra CPU en geheugen gebruikt tijdens het browsen, en vaak is de prestatieverlies niet de moeite waard vanwege de kleine hoeveelheid functionaliteit die ze bieden.

Uw surfgedrag kan ook uw systeem vertragen. Als je 100 tabbladen tegelijk open hebt, wordt je Mac langzamer. Dorstige web-apps zoals Google Drive, Facebook en Gmail open laten is ook een slecht idee. U kunt het bewijs hiervoor zien door Activity Monitor te openen en op het tabblad Geheugen te klikken.

Reset SMC en PRAM / NVRAM

De System Management Controller of SMC in het kort bestuurt low-level functies op je Mac, licht-LED's, aan / uit-knoppen en ventilatoren. Van tijd tot tijd wilt u misschien uw SMC resetten als u problemen opmerkt met de achtergrondverlichting van uw toetsenbord, vreemd ventilatorgedrag of beperkte prestaties, zelfs bij lage belasting.

Instructies voor het resetten van de SMC variëren afhankelijk van welke Mac je hebt. Leer hoe u de SMC op uw specifieke Mac kunt resetten.

PRAM of NVRAM is verantwoordelijk voor het opslaan van instellingen zoals volume, schermresolutie, tijdzone en andere instellingen die blijven bestaan, zelfs wanneer je Mac is uitgeschakeld. Trage prestaties (vooral bij afsluiten) kunnen ook een probleem met PRAM / NVRAM signaleren, dus een reset is misschien de moeite waard.

Het resetten van PRAM of NVRAM is vrij eenvoudig: houd gewoon Command + Option + P + R vast terwijl je computer opstart.

GERELATEERD: Hoe (en wanneer) om de SMC op uw Mac te resetten

Creëer meer vrije ruimte

Controleer Mac-opslag met Over deze Mac

Als uw computer tot stilstand is gekomen, is een van de eerste dingen die u moet controleren of u al dan niet voldoende vrije ruimte heeft. Je Mac heeft ongeveer 5-10 GB vrije ruimte nodig voor huishoudelijke doeleinden. Zie het als ademruimte voor uw besturingssysteem.

Klik op het Apple-pictogram in de rechterbovenhoek van uw scherm en klik vervolgens op Over deze Mac. Onder het tabblad "Opslag" zou u een uitsplitsing van uw huidige gebruik van de harde schijf moeten zien, samen met hoeveel vrije ruimte u beschikbaar heeft. Als uw primaire schijf vol is, moet u zo snel mogelijk meer vrije ruimte op uw Mac creëren.

Je Mac gebruikt de ruimte om updates te downloaden, grote bestanden uit te pakken en je computer in de sluimerstand te zetten. macOS kan zelfs weigeren op te starten als je weinig ruimte hebt, dus het is belangrijk om een ​​buffer te bewaren. Als je dit probleem voor eens en altijd wilt oplossen, moet je misschien overwegen om meer opslagruimte aan je Mac toe te voegen.

Schakel Fancy Animations uit

Schakel animaties op macOS uit om de prestaties te verbeteren

macOS ziet er geweldig uit en voelt goed aan, en veel daarvan is te danken aan zijn reactievermogen. Een ding dat uw ervaring kan belemmeren, is het gevoel van vertraging of vertraagde reactie. Je kunt proberen dit gevoel te minimaliseren door mooie beelden uit te schakelen, vooral als je Mac ouder is of een discrete GPU mist.

Ga naar Systeemvoorkeuren> Dock en schakel "Animate-openingstoepassingen" en "Automatisch verbergen en weergeven van het dock" uit. U kunt ook "Genie-effect" wijzigen in "Schaaleffect" onder de instelling "Vensters minimaliseren met". U kunt animaties verder verminderen onder Systeemvoorkeuren> Toegankelijkheid door "Beweging verminderen" in te schakelen op het tabblad Weergave.

Ruim uw bureaublad op

Verwijder screenshots van Mac Desktop voor verbeterde prestaties

Wist je dat elk bestand op je bureaublad door macOS wordt weergegeven als een apart venster? Dit wordt gedaan zodat u snel toegang hebt tot een bestand met Quick Look. Door bestanden op uw bureaublad achter te laten, verspilt u systeembronnen die elders beter kunnen worden gebruikt. Ruim je bureaublad op en verwijder alle bestanden die je niet nodig hebt.

Installeer software-updates

Update Mac-apps via de Mac App Store

Installeer software-updates om de nieuwste bugfixes, functies en vooral prestatieverbeteringen te krijgen. Zowel macOS als software-updates van derden kunnen de algehele prestaties van uw machine helpen verbeteren. Hoe u een app bijwerkt, hangt af van de app en hoe u deze heeft geïnstalleerd. Apps die u bijvoorbeeld installeert vanuit de Mac App Store, worden bijgewerkt door de App Store.

Het is ook mogelijk om meer prestaties uit je Mac te halen door de nieuwste versie van macOS te upgraden. U kunt dit doen door de App Store te openen en te zoeken naar "macOS" om de meest recente versie te onthullen.

Hoewel bekend was dat eerdere macOS-updates oudere machines vertraagden, hebben de meest recente Apple-updates de focus verlegd naar betere prestaties op oudere modellen. U moet nog steeds uw onderzoek doen en ervoor zorgen dat de nieuwste en beste release compatibel is met alle bedrijfskritische software waarop u vertrouwt. Zo laat macOS Catalina de ondersteuning voor 32-bits apps vallen.

GERELATEERD: Hoe u uw Mac en apps up-to-date kunt houden

Heb je meer tijd? Installeer macOS opnieuw

Deze snelle stappen kunnen helpen bij het verhelpen van enkele problemen die de prestaties van uw computer verminderen, maar ze kunnen alleen zo ver gaan. Om de prestaties echt te verbeteren, kunt u overwegen macOS opnieuw te installeren voor een brandschoon Mac.

GERELATEERD: Hoe u uw Mac kunt wissen en macOS opnieuw kunt installeren vanuit Scratch