Google heeft de Google Instellingen-app in 2013 automatisch aan bijna alle Android-apparaten toegevoegd. Sindsdien heeft Google functie na functie aan deze app toegevoegd via Google Play Services-updates.

Om deze app te vinden, open je de app-lade van je Android-telefoon of -tablet en tik je op het pictogram 'Google-instellingen'. Het staat los van het hoofdscherm Instellingen, zodat het afzonderlijk kan worden bijgewerkt.

(Op Android 6.0 Marshmallow heeft dit niet langer een eigen pictogram in de app-lade. In plaats daarvan moet je het openen door de hoofd-app "Instellingen" te openen en op "Google" te tikken onder Persoonlijk.)

Beheer uw Google-account

GERELATEERD: Krijgt u geen Android OS-updates? Hier leest u hoe Google uw apparaat hoe dan ook bijwerkt

De categorieën 'Aanmelden en beveiliging' en 'Persoonlijke informatie en privacy' bovenaan de app bevatten snelle links naar webpagina's met belangrijke instellingen voor het beheren van uw Google-account.

Met de opties in het paneel "Aanmelden en beveiliging" kunt u uw wachtwoord wijzigen, tweestapsverificatie configureren, opties voor accountherstel wijzigen, apparaten bekijken waarbij uw account is ingelogd, instellingen voor beveiligingswaarschuwingen beheren en de lijst met apps beheren en websites die u toestemming heeft gegeven voor toegang tot uw Google-account.

De categorieën 'Persoonlijke informatie en privacy' en 'Accountvoorkeuren' bevatten snelle links naar andere belangrijke Google-instellingenpagina's. Links hier brengen u naar pagina's waar u de informatie die Google over u weet kunt beheren, advertentie-instellingen kunt beheren, een overzicht van uw account en de gegevens ervan kunt bekijken, uw taal kunt wijzigen, kunt zien wat uw Google-accountopslag gebruikt en meer koopt, en zelfs uw kunt verwijderen Google account.

Beheer het bijhouden van activiteiten

Het paneel Persoonlijke informatie en privacy> 'Activiteitsopties' is niet alleen een link naar een webpagina. Dit paneel biedt een manier om te bepalen welke activiteit Google over u onthoudt. Met de opties kunt u bepalen of gegevens worden gerapporteerd vanaf uw specifieke Android-apparaat en kunt u bepaalde soorten activiteiten helemaal uitschakelen. Categorieën hier zijn onder meer:

  • Web- en app-activiteit: Google Zoeken, Maps, Now, Chrome en andere apps melden uw zoekopdrachten en browsegeschiedenis om uw ervaring te personaliseren. Apparaatinformatie: contacten, agenda's, apps en andere gegevens van uw Android-apparaat worden normaal gesproken gesynchroniseerd met uw Google-account, zodat ze overal beschikbaar zijn. Spraak- en audioactiviteit: gesproken zoekopdrachten en spraakopdrachten worden opgeslagen, waardoor Google spraak- en spraakherkenning kan verbeteren. YouTube-zoekgeschiedenis: YouTube-zoekopdrachten die je hebt uitgevoerd, worden opgeslagen om aanbevelingen te verbeteren. YouTube-kijkgeschiedenis: de geschiedenis van YouTube-video's die je hebt bekeken, wordt ook opgeslagen, zodat je video's kunt vinden die je eerder hebt bekeken en betere video-aanbevelingen kunt krijgen. Locatiegeschiedenis van Google: Apparaten kunnen hun locatiegeschiedenis rapporteren aan Google, zodat Google de resultaten beter kan afstemmen op uw fysieke locatie.

Afmelden voor gepersonaliseerde advertenties

Op het scherm 'Advertenties' kunt u zich afmelden voor gerichte advertenties binnen apps. Microsoft's Windows 10 en Apple's iOS bieden vergelijkbare opties. Houd er rekening mee dat dit alleen van toepassing is op in-app-advertenties - niet op advertenties in uw webbrowser. Om je af te melden, ga je naar het scherm Advertenties in de Google Instellingen-app. U kunt ook hier uw advertentie-ID opnieuw instellen als u gepersonaliseerde advertenties blijft zien die u niet wilt zien.

Bekijk verbonden apps en trek toegang in

Op het scherm Verbonden apps ziet u een lijst met apps die u heeft verbonden met uw Google-account en kunt u de toegang tot deze apps intrekken.

Bepaal wanneer Google Drive bestanden uploadt

Het gegevensbeheerscherm heeft momenteel slechts één optie. Met de optie "App-bestanden inschakelen die Drive inschakelen" kunt u bepalen wanneer het systeem bestanden uploadt naar Google Drive. Dit gebeurt standaard alleen op wifi-netwerken. Je kunt het ook vertellen om deze gegevens te uploaden naar mobiele netwerken en wifi-netwerken.

Beheer Google Fit-opties

Via het scherm 'Google Fit' kunt u bepalen welke apps zijn verbonden met Google Fit, Google's service voor het volgen van oefeningen en fitness.

Configureer locatieservices

GERELATEERD: De locatiegeschiedenis van Google registreert nog steeds je elke beweging

Via het scherm 'Locatie' kunt u de functionaliteit van locatieservices van Google Services beheren. U kunt het volledig uitschakelen om te voorkomen dat apps uw locatie zien, een andere modus kiezen voor een betere nauwkeurigheid of een langere levensduur van de batterij, apps bekijken die onlangs om uw locatie hebben gevraagd en bepalen of Google Locatiegeschiedenis is ingeschakeld.

Kies welke apps andere apparaten in de buurt kunnen vinden

Het scherm 'In de buurt' toont u een lijst met apps die de functie voor dichtbij gebruiken om andere apps in uw buurt te vinden met behulp van Bluetooth, Wi-Fi en onhoorbare geluidsverzoeken. U kunt vanaf hier kiezen welke apps deze functie mogen gebruiken.

Tweak Google Play Games-instellingen

Via het paneel "Play Games" kunt u instellingen beheren met betrekking tot Google Play Games, een service die lijkt op Game Center op Apple-apparaten. U kunt kiezen of uw profiel openbaar of verborgen is en configureren welke gamegerelateerde meldingen u wilt ontvangen.

Configureer Google Zoeken en Now-instellingen

Het paneel 'Zoeken en nu' bepaalt de zoekinstellingen van Google, welke taal u gebruikt, opties voor spraakherkenning, welke lokale apps Google zoekt op uw apparaat en welke kaarten worden weergegeven in Google Now. Dit heeft invloed op de Google-zoekapp, de Google-zoekbalk op het startscherm en het Google Now-scherm.

Wijzig opties voor het volgen van apparaten en antimalware

GERELATEERD: Hoe u uw verloren of gestolen Android-telefoon kunt vinden

In het deelvenster "Beveiliging" kunt u beveiligingscodes bekijken die u mogelijk nodig heeft voor uw accounts, Android-apparaatbeheer activeren voor het op afstand lokaliseren, vergrendelen en wissen van uw apparaat, en bepalen of de ingebouwde antimalwarefunctie van Google automatisch apps scant waarvoor u installeert tekenen van kwaadaardig gedrag.

Stel een apparaat in de buurt in

Met het scherm 'Apparaat in de buurt instellen' kunt u snel een nieuwe Android-telefoon of -tablet instellen die zich in de buurt van uw huidige Android-apparaat bevindt. Uw Android-apparaat kan apparaten in de buurt vinden via Bluetooth en deze snel instellen met behulp van de gegevens op uw huidige apparaat.

Bedien Smart Lock voor wachtwoorden

"Smart Lock for Passwords" is een functie waarmee apps u automatisch kunnen aanmelden bij accounts. De gebruikersnaam en wachtwoordgegevens worden opgeslagen met uw Google-account en apps kunnen deze automatisch ophalen. Op dit scherm kunt u bepalen of deze functie is ingeschakeld, kiezen of apps u al dan niet automatisch aanmelden, opgeslagen wachtwoorden zoeken en apps kiezen die hier geen wachtwoorden mogen opslaan.

Dit is ook geïntegreerd met de wachtwoordbeheerder van Chrome - ervan uitgaande dat je ervoor hebt gekozen om wachtwoorden met Chrome te synchroniseren, zijn ze ook beschikbaar voor de officiële Android-app. U kunt al dergelijke wachtwoorden op internet bekijken op https://passwords.google.com.

In de toekomst zullen meer opties aan deze app worden toegevoegd. Google voegt nieuwe functies voor ontwikkelaars toe aan Android via Google Play-services, waardoor deze functies op de meeste Android-apparaten kunnen werken, zelfs als die apparaten nooit een goede update van het besturingssysteem zullen ontvangen. Af en toe voegt Google ook gerelateerde instellingen en opties toe aan de Google Instellingen-app.