bash trucs header

Het gebruik van de Linux-terminal houdt meer in dan er alleen maar commando's in te typen. Leer deze basistrucs en je bent goed op weg om de Bash-shell te beheersen, die standaard wordt gebruikt op de meeste Linux-distributies.

Deze is voor de minder ervaren gebruikers - ik weet zeker dat veel van jullie gevorderde gebruikers al deze trucs kennen. Neem toch een kijkje - misschien heb je onderweg iets gemist.

Tab voltooien

Tab-aanvulling is een essentiële truc. Het bespaart veel tijd en het is ook handig als u niet zeker bent van de exacte naam van een bestand of opdracht.

Stel dat u een bestand met de naam "echt lange bestandsnaam" in de huidige map hebt en u dit wilt verwijderen. U zou de volledige bestandsnaam kunnen typen, maar u moet de spatie-tekens op de juiste manier vermijden (met andere woorden, voeg het \ -teken vóór elke spatie toe) en maakt mogelijk een fout. Als u rm r typt en op Tab drukt, vult Bash automatisch de bestandsnaam in.

Natuurlijk, als je meerdere bestanden in de huidige map hebt die beginnen met de letter r, weet Bash niet welke je wilt. Stel dat u in de huidige directory een ander bestand met de naam "echt heel lange bestandsnaam" hebt. Wanneer je op Tab drukt, vult Bash het "echt" -gedeelte in, aangezien de bestanden daarmee beginnen. Druk daarna opnieuw op Tab en je ziet een lijst met overeenkomende bestandsnamen.

tabblad voltooiing

Ga door met het typen van de gewenste bestandsnaam en druk op Tab. In dit geval kunnen we een "l" typen en nogmaals op Tab drukken en Bash zal onze gewenste bestandsnaam invullen.

Dit werkt ook met opdrachten. Weet u niet zeker welk commando u wilt, maar weet u dat het begint met "kabouter"? Typ "kabouter" en druk op Tab om een ​​lijst te zien.

Buizen

Met buizen kunt u de uitvoer van een opdracht naar een andere opdracht sturen. In de UNIX-filosofie is elk programma een klein hulpprogramma dat één ding goed doet. De opdracht ls geeft bijvoorbeeld een lijst van de bestanden in de huidige map en de opdracht grep zoekt in de invoer naar een opgegeven term.

Combineer deze met pipes (het | teken) en je kunt zoeken naar een bestand in de huidige directory. De volgende opdracht zoekt naar het woord "woord":

ls | grep woord
leidingen

Wild Cards

Het * -teken - dat wil zeggen het sterretje - is een jokerteken dat overal bij past. Als we bijvoorbeeld zowel "echt lange bestandsnaam" als "echt heel lange bestandsnaam" uit de huidige map willen verwijderen, kunnen we de volgende opdracht uitvoeren:

rm echt * naam

Deze opdracht verwijdert alle bestanden met bestandsnamen die beginnen met "echt" en eindigen op "naam". Als u in plaats daarvan rm * zou uitvoeren, zou u elk bestand in de huidige map verwijderen, dus wees voorzichtig.

wilde kaart

Uitvoeromleiding

Het teken> leidt de uitvoer van een opdracht om naar een bestand in plaats van een andere opdracht. De volgende regel voert bijvoorbeeld de opdracht ls uit om de bestanden in de huidige directory weer te geven en in plaats van die lijst af te drukken naar de terminal, wordt de lijst afgedrukt naar een bestand met de naam "file1" in de huidige directory:

ls> bestand 1
bash trucs header

Opdrachtgeschiedenis

Bash onthoudt een geschiedenis van de opdrachten die u erin typt. U kunt de pijltoetsen omhoog en omlaag gebruiken om door opdrachten te bladeren die u onlangs hebt gebruikt. De geschiedenisopdracht drukt een lijst met deze opdrachten af, zodat u deze naar grep kunt pipen om te zoeken naar opdrachten die u onlangs hebt gebruikt. Er zijn nog veel meer trucs die je kunt gebruiken met de Bash-geschiedenis.

geschiedenis

~,. & ..

Het ~ -teken - ook bekend als de tilde - vertegenwoordigt de basismap van de huidige gebruiker. Dus in plaats van cd / home / name te typen om naar je homedirectory te gaan, kun je in plaats daarvan cd ~ typen. Dit werkt ook met relatieve paden - cd ~ / Desktop zou overschakelen naar het bureaublad van de huidige gebruiker.

Evenzo is de. vertegenwoordigt de huidige directory en de .. vertegenwoordigt de directory boven de huidige directory. Dus cd ... gaat een directory omhoog. Deze werken ook met relatieve paden - als u zich in uw Desktop-map bevindt en naar de map Documenten wilt gaan, die zich in dezelfde map bevindt als de Desktop-map, kunt u de opdracht cd ../Documents gebruiken.

karakters

Voer een commando uit op de achtergrond

Standaard voert Bash elke opdracht uit die u in de huidige terminal uitvoert. Dat is normaal gesproken prima, maar wat als u een applicatie wilt starten en de terminal wilt blijven gebruiken? Als u firefox typt om Firefox te starten, zal Firefox uw terminal overnemen en foutmeldingen en andere uitvoer weergeven totdat u deze sluit. Voeg de & operator toe aan het einde van de opdracht om Bash het programma op de achtergrond te laten uitvoeren:

firefox &
achtergrondproces

Voorwaardelijke uitvoering

Je kunt Bash ook twee opdrachten achter elkaar laten uitvoeren. De tweede opdracht wordt alleen uitgevoerd als de eerste opdracht met succes is voltooid. Om dit te doen, plaatst u beide opdrachten op dezelfde regel, gescheiden door een &&, of dubbele ampersand.

Het slaapcommando neemt bijvoorbeeld een waarde in seconden, telt af en wordt met succes voltooid. Het is alleen nutteloos, maar u kunt het gebruiken om na een vertraging een ander commando uit te voeren. De volgende opdracht wacht vijf seconden en start vervolgens de kabouter-screenshot-tool:

slaap 5 && gnome-screenshot

Heb je nog meer trucs om te delen? Laat een reactie achter en help je medelezers!