Het is een metafoor.

CCleaner is alleen maar erger geworden. De populaire tool voor het opschonen van systemen draait nu altijd op de achtergrond, zeurt je en rapporteert anonieme gegevens terug naar de servers van het bedrijf. We raden u niet aan te upgraden naar CCleaner 5.45. Dit is wat u in plaats daarvan zou moeten gebruiken.

We zijn al een tijdje geen grote fans van CCleaner. CCleaner irriteert u om het uit te voeren omdat het betaalde abonnement automatisch kan worden uitgevoerd - u betaalt om de nags uit te schakelen. CCleaner is zelfs gehackt om malware te bevatten.

Maak ruimte vrij

Windows heeft een ingebouwde tool voor het opruimen van schijven en het werkt erg goed. Microsoft heeft het verbeterd en het werkt nog beter in de nieuwste versies van Windows 10. Deze tool verwijdert tijdelijke bestanden, eerdere Windows-installaties, logbestanden, oude Windows-updates, miniaturen en verschillende andere cachebestanden. Als je het nog nooit hebt uitgevoerd, kun je waarschijnlijk een paar gigabytes aan ruimte vrijmaken. We raden een CCleaner-alternatief niet aan, omdat Windows al geweldig werk kan doen om ruimte vrij te maken.

Om toegang te krijgen tot de tool Ruimte vrijmaken op Windows 10, ga je naar Instellingen> Systeem> Opslag en klik je op "Ruimte nu vrijmaken" onder Opslaginzicht. Windows zoekt automatisch naar bestanden die u kunt verwijderen. Controleer de bestanden die u wilt verwijderen en klik op "Bestanden verwijderen" om ze te verwijderen.

Waarschuwing: als u "Prullenbak" aanvinkt, zal Windows ook uw Prullenbak legen. Zorg ervoor dat u geen verwijderde bestanden uit uw Prullenbak wilt herstellen voordat u deze optie aanvinkt.

GERELATEERD: Gebruik de nieuwe tool "Ruimte vrijmaken" van Windows 10 om uw harde schijf op te ruimen

In Windows 7 kunt u de klassieke tool "Schijfopruiming" vanuit uw Start-menu starten om deze bestanden te verwijderen. De klassieke tool voor het opschonen van desktops is nog steeds opgenomen in Windows 10, maar de nieuwe interface in Instellingen doet hetzelfde en werkt iets sneller.

GERELATEERD: 7 manieren om ruimte op de harde schijf vrij te maken op Windows

Beheer opstartprogramma's

CCleaner kan uw opstartprogramma's beheren, maar Windows 10 heeft deze functie ingebouwd. Om toegang te krijgen tot de opstartmanager van Windows 10, gaat u naar Instellingen> Apps> Opstarten. U kunt zien hoeveel "impact" apps hebben op uw opstartproces en hier kunt u opstartprogramma's in- of uitschakelen. Een opstartprogramma met 'hoge impact' vertraagt ​​de zaken meer dan een programma met 'lage impact'.

U kunt ook Taakbeheer starten, op het tabblad "Opstarten" klikken en vanaf hier opstartprogramma's beheren. Dit werkt hetzelfde als de interface in de app Instellingen, maar is ook beschikbaar op Windows 8. Op Windows 7 heb je zoiets als MSConfig nodig om opstartprogramma's te beheren.

Wis uw webbrowsersporen

U heeft geen programma van derden nodig om uw browsergeschiedenis, cookies en cachebestanden te wissen. Uw browser kan dit voor u aan.

In feite zou u uw browsegegevens in de eerste plaats niet eens hoeven te wissen. Gebruik gewoon de privé-browse-modus wanneer u toegang wilt tot een gevoelige website zonder dat er geschiedenis op uw computer wordt opgeslagen. Als u nooit wilt dat uw browser privégegevens opslaat, kunt u uw browser altijd laten starten in de modus voor privé browsen. Dit is beter dan het wissen van uw browsegegevens in CCleaner, omdat het voorkomt dat die gegevens in de eerste plaats worden gemaakt.

GERELATEERD: Hoe u elke browser altijd kunt starten in de modus Privé browsen

Om af en toe uw browsegegevens te wissen, kunt u de tool "Browsegegevens wissen" gebruiken die is ingebouwd in uw webbrowser naar keuze. Browsers hebben nu eenvoudige tools die dit met een paar klikken kunnen verwerken.

We raden u af om uw browsegegevens constant te wissen of altijd in de modus voor privé browsen te draaien. U moet elke keer dat u uw browser opent inloggen op de websites die u gebruikt, omdat hun cookies niet op uw pc worden bewaard. Het verwijderen van uw cachebestanden zal ook uw surfen op het web vertragen. Maar als u deze gegevens toch wilt wissen, heeft uw browser u gedekt.

GERELATEERD: Hoe u uw geschiedenis in elke browser kunt wissen

Vind de bestanden die ruimte op uw computer verspillen

Om te achterhalen wat er eigenlijk ruimte op uw computer in beslag neemt, installeert u een schijfruimte-analyser zoals WinDirStat. Deze tool scant uw harde schijf en toont u een grafische weergave van wat ruimte op uw computer gebruikt, waarbij mappen en bestanden worden gesorteerd van degenen die de meeste ruimte tot de minste gebruiken. Dit werkt als het hulpprogramma Schijfanalyser in CCleaner, maar met een betere interface die het gemakkelijker maakt om te zien wat ruimte gebruikt.

Als u ergens op uw computer een aantal grote bestanden hebt verborgen, vindt u ze met deze tool en kunt u ze handmatig verwijderen. Als de bestanden in kwestie deel uitmaken van een programma, moet u het programma van uw computer verwijderen om ze te verwijderen. Als het tijdelijke, cache- of gegevensbestanden zijn, kunt u ze waarschijnlijk gewoon verwijderen. Mogelijk wilt u op internet zoeken naar de naam van de bestanden of de map waarin ze zich bevinden voordat u ze verwijdert - om te bevestigen dat u niets belangrijks verwijdert.

Sommige programma's verspillen ruimte. De grafische stuurprogramma's van NVIDIA gebruiken bijvoorbeeld ongeveer 1 GB ruimte op uw computer voor oude installatieprogramma's voor stuurprogramma's. Gelukkig vertelde NVIDIA ons dat ze nu automatisch oudere stuurprogrammaversies verwijderen, dus deze map mag niet voortdurend groter worden. Mogelijk moet u mappen zoals deze handmatig verwijderen als u weinig ruimte heeft.

Versleutel uw harde schijf om uw sporen echt te bedekken

Als u CCleaner gebruikt om gebruiksgegevens te verwijderen en "uw sporen te verbergen", is hier een betere optie: Versleutel uw systeemstation. Iedereen die toegang krijgt tot uw computer heeft uw wachtwoord nodig om uw harde schijf te decoderen en uw bestanden te bekijken, dus dit is een veel betere methode dan af en toe uw tracks te verwijderen. Het beschermt ook alle privébestanden die u op uw computer hebt opgeslagen.

Hier leest u hoe u volledige schijfversleuteling op uw Windows 10-pc kunt inschakelen. Sommige Windows 10-pc's hebben al versleuteling, terwijl andere Windows 10 Professional nodig hebben om BitLocker in te schakelen. als uw pc niet is geleverd met codering en u niet wilt betalen voor Windows 10 Pro, kunt u VeraCrypt gebruiken.

De meeste van dezelfde tips zijn van toepassing op Windows 7. U kunt upgraden naar Windows 7 Ultimate voor BitLocker of VeraCrypt installeren voor gratis codering.

Met uw harde schijf versleuteld, hoeft u zich geen zorgen te maken over het wissen van uw privégegevens - telkens wanneer u uw computer uitschakelt, wordt de harde schijf versleuteld en hebben mensen uw sleutel nodig om deze op te starten en toegang te krijgen tot uw gegevens.

Hoe een oude versie van CCleaner te downloaden

Als u erop staat CCleaner te gebruiken, wilt u misschien een oude versie ervan installeren. Dit is niet per se het beste idee: oude versies van CCleaner kunnen problemen hebben met nieuwere versies van programma's en het Windows-besturingssysteem. Ze kunnen belangrijke bestanden verwijderen en problemen veroorzaken of cachebestanden missen en niet genoeg ruimte vrijmaken. Nieuwe versies van CCleaner lossen deze problemen soms op.

Als je een oude versie van CCleaner wilt, moet je deze downloaden van een andere website. Versie 5.45 van CCleaner dwingt Active Monitoring af, dus misschien wilt u versie 5.44 downloaden van een website als UptoDown.

Om te voorkomen dat CCleaner controleert op updates, start u CCleaner en klikt u op Opties> Instellingen. Schakel hier de optie "Informeer mij over updates voor CCleaner" uit.

U kunt Systeembewaking ook uitschakelen via Opties> Bewaking en analyse deactiveren via Opties> Privacy.

Nogmaals, dit is een oplossing voor de korte termijn. CCleaner werkt mogelijk niet meer goed als u jarenlang bij een oude versie blijft.

CCleaner heeft nogal wat tools die je ook niet nodig hebt. U hebt bijvoorbeeld gewoon geen registeropschoonprogramma nodig. Hoewel er mogelijk verouderde vermeldingen in uw register staan, nemen ze een minuscule hoeveelheid ruimte in beslag en vertragen ze uw computer niet.

Voor al het andere in CCleaner dat u misschien wilt, kunt u een CCleaner-alternatief vinden. Als u bijvoorbeeld een lijst wilt met de programma's die op uw computer zijn geïnstalleerd, kunt u een lijst met uw geïnstalleerde applicaties opslaan met een enkele Windows-opdracht. Om dubbele bestanden op uw pc te vinden, kunt u een dubbele bestandszoeker installeren. Voor al het andere kunt u een ingebouwd Windows-hulpprogramma of een gratis applicatie vinden die u niet zal zeuren en bewaken.

Beeldcredits: ben bryant / Shutterstock.com.