mater-status-bar-main

Heb je ooit de statusbalk op je Android-telefoon of -tablet willen veranderen? Misschien wilde je de positie van de klok wijzigen, een batterijpercentage toevoegen of gewoon een andere look krijgen.

Wat uw reden ook is, er is een eenvoudige manier om uw statusbalk aan te passen - en er is zelfs geen root-toegang voor nodig. Dit is mogelijk dankzij een app genaamd Material Status Bar, die je gratis kunt downloaden van de Google Play Store.

Stap één: Installeer de materiaalstatusbalk en geef het toestemming

Download en installeer de app vanuit de Play Store, vind hem in je app-lade en open hem. U wordt gevraagd de app een aantal behoorlijk verstrekkende toestemmingen te geven, maar deze zijn nodig om de app te laten werken.

De drie dingen die u moet schakelen binnen de instellingen van Android zijn Toegankelijkheid, Meldingen en Schrijven. De app geeft je snelkoppelingen naar alle drie. Tik eerst op Toegankelijkheid.

Tik op dat scherm op Materiaalstatusbalk.

Het controleert nogmaals of u die materiaalstatusbalk die toestemming wilt geven. Tik op OK.

Gebruik vervolgens je terugknop om terug te keren naar de Materiaalstatusbalk-app en selecteer Meldingen. Schakel de schakelaar in de rechterbovenhoek in en tik vervolgens op toestaan.

En tot slot, keer terug naar de app met je terugknop en selecteer Schrijven. Schakel de schakelaar rechtsboven in.

Je hebt het gehaald! U heeft de app succesvol ingesteld. Laten we er nu mee spelen.

Stap twee: pas de statusbalk aan

Het hoofdmenu van de app heeft een paar opties, dus laten we ze doornemen. Maar zorg er eerst voor dat de schakelaar in de rechterbovenhoek is ingeschakeld om de app te activeren, zoals hieronder wordt weergegeven.

Onder Thema heb je vier opties: Lollipop, Gradient, Dark Gradient en Flat. Standaard is het ingesteld op Lollipop, wat je hierboven ziet. Ik ben echter een grote fan van het platte thema, dat er als volgt uitziet:

Het stemt automatisch de statusbalk af op exact dezelfde kleur als de actiebalk (dat is wat Google de effen kleurenbalk bovenaan de meeste apps noemt). Als het niet lukt om de juiste kleur voor een app te kiezen, of als je iets anders wilt, kun je aangepaste kleuren instellen voor elke individuele app onder App-lijst.

U kunt ook een screenshot van elke app maken en Kleurkiezer gebruiken om er rechtstreeks kleuren uit te halen. Zo zag mijn Chrome-browser eruit zonder de materiaalstatusbalk:

En dit was Chrome nadat ik een aangepaste oranje kleur had ingesteld voor de statusbalk:

De optie Transparante statusbalk is uitsluitend bedoeld voor uw startscherm en werkt alleen als u een statisch (niet-scrollend) startscherm hebt. Mijn scrollende startscherm gooide het een beetje weg, zoals je kunt zien:

Het kan ook geen transparante statusbalk doen voor andere apps. Hoewel de meeste apps geen transparante statusbalk gebruiken, verliezen sommige, zoals Google Maps, hun transparantie en gebruiken ze uw standaardkleuroptie.

Als u vanaf links naar binnen veegt of op het pictogram met drie lijnen linksboven tikt, heeft u toegang tot nog een aantal menu's.

Onder Aanpassen kun je nog een paar kleine aanpassingen doen die ik echt nuttig vond, zoals het instellen van een middenklok en het tonen van een batterijpercentage.

In het menu van het meldingsvenster kunt u wijzigen hoe het meldingsvenster eruitziet wanneer u omlaag trekt vanuit de statusbalk.

Er is hier niet veel om mee te werken, aangezien er maar drie thema's zijn die zeer kleine variaties op elkaar vertonen. Hier is er een van:

Pre-Nougat-versies van Android vereisen over het algemeen één veeg naar beneden om meldingen te zien en een tweede veeg naar beneden om de snelle instellingen te onthullen. De materiaalstatusbalk heeft echter een meer Samsung-achtige benadering door te allen tijde een horizontaal scrollend paneel met snelle instellingen zichtbaar te hebben.

Je kunt ook wijzigen hoe de Heads Up-meldingen in deze app werken, inclusief de mogelijkheid om ze onder aan het scherm te laten verschijnen of net iets lager zodat ze de statusbalk niet afdekken. De enige twee beschikbare "stijlen" zijn donker of licht.

En als u ooit naar een nieuw apparaat gaat, een nieuwe ROM flasht of om de een of andere reden uw huidige apparaat moet resetten, kunt u eenvoudig een back-up maken van de instellingen van de app en deze op elk moment herstellen.

Als u een lange lijst met aangepaste app-kleuren heeft, kan dit een enorme tijdsbesparing opleveren.

Stap drie: Verwijder advertenties met de betaalde versie (optioneel)

Material Status Bar heeft zowel een gratis versie als een $ 1,50 Pro-versie. De gratis versie, die ik heb getest, is perfect functioneel. Het meest vervelende aspect zijn de vrij frequente advertenties op volledig scherm, maar deze gebeuren alleen terwijl je in de app bent. En aangezien je de app maar één keer kunt instellen en hem daarna nooit meer kunt openen, is dat niet zo'n probleem.

De twee belangrijkste redenen waarom u zou willen upgraden naar de Pro-versie zijn: de mogelijkheid om uw aandelenmeldingspaneel te gebruiken met de materiaalstatusbalk en toegang tot meer thema's van het meldingspaneel. Uiteraard verwijdert het ook advertenties.

Zo ziet een van die alternatieve thema's eruit:

Dus als u niet tevreden bent met de werking van het meldingspaneel in de gratis versie, is het misschien de moeite waard om slechts $ 1,50 te verdienen voor de Pro-versie.

En dat is alles! Met deze kleine app kun je een prachtige, aanpasbare statusbalk voor materiaalontwerp hebben.

Als dit niet precies was wat u zocht, kunt u proberen uw apparaat te rooten om diepere aanpassingen te krijgen, zoals de mogelijkheid om een ​​meldingspaneel in Android Nougat-stijl te hebben. En ongeacht voor welke aanpassing u kiest, u kunt altijd enkele app-snelkoppelingen toevoegen aan uw meldingspaneel.