Als een van de eerste services blijft Gmail de hoeksteen van de online aanwezigheid van Google. Dus als je je Gmail-wachtwoord vergeet en ik wil de zaken hier niet overdrijven, is het eigenlijk alsof je een internetgeest bent die de gangen van je vorige leven rondspookt.

Oké, zo erg is het niet. Maar u wilt uw wachtwoord wijzigen en zo snel mogelijk toegang krijgen tot uw account.

Standaard herstelprocedure van Gmail

  1. Ga naar de aanmeldingspagina van Gmail en klik op de link 'Wachtwoord vergeten'. Voer het laatste wachtwoord in dat u zich herinnert. Als je er geen kunt onthouden, klik je op 'Probeer een andere vraag'. Voer het secundaire e-mailadres in dat je hebt gebruikt bij het instellen van je Gmail-account om een ​​e-mailadres voor het opnieuw instellen van je wachtwoord te krijgen.

Gmail heeft een aantal verschillende manieren om uw identiteit te bevestigen en uw wachtwoord te herstellen (of opnieuw in te stellen). Gelukkig zijn ze allemaal neergelegd in een leuke kleine wizard die Gmail je stap voor stap begeleidt.

Het starten van het wachtwoordherstelproces is vrij eenvoudig: klik gewoon op de link "wachtwoord vergeten" op de aanmeldingspagina van Gmail. Vervolgens wordt u gevraagd om het laatste wachtwoord in te voeren dat u zich kunt herinneren. Als u een correct wachtwoord kunt onthouden en u hebt een back-upsysteem ingesteld, wordt u vervolgens op verschillende manieren gevraagd om door te gaan. Als je ze niet meer kunt onthouden, klik je op 'probeer een andere vraag'.

De volgende optie is het verzenden van een code naar een herstel-e-mail, die er eerder van uitgaat dat u een secundair herstel-e-mailadres heeft (dat u al lang geleden hebt ingesteld toen u uw Gmail-account maakte). Als u deze optie gebruikt, ontvangt u een link naar uw secundaire e-mailaccount (dit hoeft geen Gmail te zijn), met een 6-cijferige code waarmee u een nieuw wachtwoord kunt instellen en weer toegang tot uw account kunt krijgen. Controleer uw e-mail op dit secundaire account om de code te zien en voer deze in om een ​​nieuwe wachtwoordgenerator te ontgrendelen. Nieuwere accounts hebben mogelijk ook een back-upoptie voor telefoonnummers - zie hieronder.

Als dat niet werkt - u zegt bijvoorbeeld geen toegang te hebben tot het account dat u oorspronkelijk als back-up had aangewezen - klik dan opnieuw op "probeer een andere vraag". Nu beginnen we met oudere, minder veilige methoden voor accountbeveiliging, zoals beveiligingsvragen zoals 'wat is de meisjesnaam van je moeder'. Je zou tenminste een van deze moeten kunnen beantwoorden.

Maak op dit moment een nieuw wachtwoord aan en bevestig het. Nu heb je weer toegang tot je account. Hier is een inleiding over het kiezen van een nieuw wachtwoord dat zowel veilig als gedenkwaardig is.

Beveilig je account

GERELATEERD: Hoe u uw Gmail- en Google-account kunt beveiligen

Nadat u een nieuw wachtwoord heeft ingesteld, vraagt ​​Google u om de beveiligingsinstellingen te controleren die zijn gekoppeld aan uw Gmail-account (en uw grotere Google-account in het algemeen). We raden u ten zeerste aan een telefoonnummer en een actuele back-upmail toe te voegen, als u deze nog niet aan uw account heeft gekoppeld. Ze maken eenvoudig herstel mogelijk via een zescijferige pincode die per e-mail of sms wordt bezorgd.

Hoewel Gmail voorheen beveiligingsvragen ondersteunde, kunt u er geen nieuwe meer aan toevoegen, maar alleen de toegang tot oude verwijderen. Dit is een maatregel die is ingevoerd omdat beveiligingsvragen nogal slecht zijn om daadwerkelijke beveiliging te bieden. Uw oude werkt nog steeds, zolang u deze niet handmatig op deze pagina verwijdert.

Zodra je je Gmail-account goed gebruikt, ga je naar de instellingenpagina van Google-account door op je profielafbeelding te klikken (dit is slechts de eerste letter van je voornaam als je er geen hebt ingesteld) in de rechterbovenhoek en vervolgens 'Mijn Account."

GERELATEERD: Andere apparaten bekijken die zijn aangemeld bij uw Google-account

Klik op deze pagina op 'Aanmelden bij Google'. Hier kunt u uw herstel-e-mailadres en telefoonnummer opnieuw controleren en zien welke apparaten voor het laatst toegang hebben gehad tot uw account en vanaf welke locaties. Als er iets misgaat met de laatste, probeert iemand mogelijk toegang tot uw account voor snode doeleinden.

Er zijn nog andere opties op de aanmeldingspagina die u mogelijk wilt verkennen. Het instellen van tweefactorauthenticatie wordt sterk aanbevolen en als u dit Gmail-account op uw smartphone gebruikt, kunt u daar een authenticatie-prompt krijgen in plaats van handmatig een wachtwoord op internet in te voeren.

Beeldcredits: Andy Wright / Flickr