IMG_9141

Goed raambeheer is belangrijk om dingen snel en efficiënt op elke computer gedaan te krijgen. Hoewel de meeste gebruikers weten hoe ze vensters aan de zijkanten van het scherm op Windows en macOS moeten vastklikken, is het altijd verrassend hoeveel velen zich niet realiseren dat dit ook beschikbaar is op Chromebooks. Het is zelfs nog krachtiger.

Ten eerste zijn er een aantal verschillende manieren om vensters te openen - één met de muis, één met het toetsenbord. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan sneltoetsen, maar we zullen beide methoden hier behandelen.

Om vensters met de muis vast te klikken (of vast te zetten), moet u er eerst voor zorgen dat het venster dat u probeert te verplaatsen niet is gemaximaliseerd (het hele scherm beslaat). U kunt zien of het is gemaximaliseerd door naar het middelste pictogram in de vensterbesturing te kijken - als het twee overlappende vierkanten zijn, betekent dit dat het is gemaximaliseerd; als het een enkel vierkant is, is het dat niet.

Screenshot 2016-07-27 om 11.58.17 uur

Met het venster niet gemaximaliseerd, pak je het bij de titelbalk (de balk die langs de bovenkant van het venster loopt) en beweeg je je muis helemaal naar de ene kant van het scherm of de andere kant. Er zou een doorschijnende rechthoek moeten verschijnen, die aangeeft waar het venster zal worden uitgelijnd. Laat de muisknop los om het venster te openen.

Screenshot 2016-07-27 om 10.45.40 uur

Sommige apps kunnen ook aan de ene kant van het scherm of aan de andere kant worden 'gedockt'. Gebruik dezelfde methode als hierboven beschreven, houd de titelbalk vast en sleep de cursor naar één kant van het scherm. Als de doorschijnende rechthoek verschijnt, verplaats de cursor dan omhoog of omlaag - er zou een smallere rechthoek moeten verschijnen, die de grootte van het gedokte venster aangeeft. Slechts enkele apps ondersteunen dit, dus als er niets verandert terwijl u de cursor verplaatst, ondersteunt degene die u probeert te docken deze functie niet. Apps zoals Google Keep en Cog (die we hier voor de demo gebruiken) ondersteunen beide, dus geef een van die een kans om het uit te proberen.

Screenshot 2016-07-27 om 10.45.53 uur

Hoe handig de muis ook is, er is een veel eenvoudigere (en snellere!) Manier om vensters vast te klikken en vast te zetten: het toetsenbord. Net zoals Win + Arrows vensters op een pc zullen vastmaken, kunt u enkele eenvoudige snelkoppelingen gebruiken in Chrome OS: Alt + [en Alt +] om respectievelijk vensters naar links en rechts te klikken. Tik één keer op een van de combinaties om het venster te openen, tweemaal om het te koppelen. Zo simpel, zo handig. En zodat je het weet, door alle posities te fietsen, wordt het raam ook volledig ontgrendeld / ontgrendeld.

Maar wacht, er is nog een truc die je moet kennen. Wanneer twee vensters naast elkaar worden geklikt en gelijke delen van het scherm in beslag nemen, kunt u zweven waar de twee vensters elkaar slechts een seconde ontmoeten en verschijnt er een donkergrijze doos met twee kleine pijlen. U kunt dat gebruiken om de grootte van beide vensters tegelijkertijd te wijzigen en ze ten opzichte van elkaar te houden. Het is ongelooflijk handig.

Screenshot 2016-07-27 om 11.41.05 uur

Chrome OS is misschien niet zo 'volledig uitgerust' als sommige van de krachtigere desktopbesturingssystemen die er zijn, maar Google voegt langzaamaan steeds meer functies toe voor ervaren gebruikers en productiviteit. Vensters vastklikken en docken is slechts een deel van de vergelijking, en deze eens "browser vermomd als een besturingssysteem" nadert snel de volledige desktopstatus.